Musa n°57 - Lente 2019
|
|
|
|
|
- Plantentuin transformeert tot topattractie en referentiepunt
In de Plantentuin zijn de werken gestart voor een nieuw serrecomplex van 7.100 m² en twee gloednieuwe onthaalgebouwen. Dat is de volgende grote stap van het Masterplan van de Vlaamse Overheid, die meer dan 103 miljoen euro investeert in een geweldige transformatie. Voor deze fase is er een investeringsbedrag van 28 miljoen euro voorzien. Tegen 2026 moet Plantentuin Meise uitgroeien tot een toeristische topattractie en een wetenschappelijke referentie van wereldformaat.
Vlaams minister van Toerisme en een vertegenwoordiger van Vlaams minister van Innovatie hebben op 18 maart de eerste spadesteek in de grond gestoken voor grootschalige werken die Plantentuin Meise zullen transformeren tot een toeristische topattractie en een wetenschappelijke referentie met internationale uitstraling.
De toeristische ontsluiting van de Plantentuin wordt versterkt met de bouw van twee gloednieuwe ingangsgebouwen. De wetenschappelijke uitstraling van de Plantentuin krijgt dan weer extra glans met de bouw van ‘de Groene Ark’: een gloednieuw serrecomplex van 7.100 m², inclusief een polyvalente ruimte waar het wetenschappelijk werk van de Plantentuin gedemonstreerd wordt.
Dankzij deze investeringen zal de Plantentuin zowel nationaal als internationaal zijn rol kunnen blijven opnemen voor de bescherming van plantensoorten wereldwijd.
Meer lezen: https://www.plantentuinmeise.be
|
|
|
- Hoe toegankelijk is Plantentuin Meise voor personen met een beperking?
Een groepje van ervaringsdeskundigen bezocht de Plantentuin en maakte een reisverslag. Hannelore stapt met 2 prothesen, Veerle en Luc doen het bezoek in een rolstoel. Zij kwamen voor het eerst naar de Plantentuin en zochten uit hoe toegankelijk zo’n domein kan zijn. Iedereen van de groep vindt een parkeerplaats voor de deur en verzamelt aan de hoofdingang. Daar begint een statige dreef die bezoekers het domein in leidt. En wie dreef zegt, die zegt… kasseien! Gelukkig is er aan weerszijden een comfortpad voorzien. Een mooi compromis tussen erfgoedbehoud en toegankelijkheid. "In 2019 wordt de hele dreef heraangelegd; het zal dus alleen maar beter worden.” zegt Koen Es, directeur Publiekswerking. Plantentuin Meise heeft heel wat andere inspanningen gedaan voor een betere toegankelijkheid, denk maar aan de trappen aan ingang van het Plantenpaleis die plaats maakten voor een hellend vlak. Toch is er nog werk aan de winkel en daarom wordt elk nieuw project gescreend door het expertisecentrum voor toegankelijkheid INTER.
Lees het hele reisverslag op: https://www.visitflanders.com
|
|
|
- HOUTlab, het nieuwe houtmuseum
Hout is het meest voorkomend product van de levende natuur, heel bijzonder trouwens. Het leeft, het groeit, het ademt, het past zich aan, het sterft. Het is het watervoerende skelet van bomen en een geweldige uitvinding. Het is zo veelzijdig dat het evenveel toepassingen kent als onze geest kan bedenken. Omdat het ook duurzaam en milieuvriendelijk is, is het hét bouwmateriaal bij uitstek, niet alleen van het verleden, maar wellicht ook van de toekomst.
Plantentuin Meise beheert belangrijke historische houtcollecties. De historische kern van deze collectie, ca. 4.500 houtmonsters, bestaat uit collectiestukken behorend tot het voormalige Bosmuseum. Dit museum bevond zich in de Brusselse ‘Kruidtuin’ en werd in 1902 officieel geopend. Na de verhuis van de Plantentuin van Brussel naar Meise werd het Bosmuseum nooit heropgebouwd. De collectiestukken zijn na meer dan een halve eeuw vanonder het stof gehaald. Ze vormen nu de basis voor de creatie van een uniek educatief houtmuseum waar de bezoeker op een hedendaagse en interactieve wijze kennis zal kunnen maken met hout in al zijn aspecten.
Ben je scholier, ambachtsman, kunstenaar, wetenschapper, of gewoon nieuwsgierig? Laat je binnenkort verrassen in het HOUTlab. Opening mei 2019 !
|
|
|
Het burgerwetenschap project Groene Pioniers, gesponsord door de Vlaamse Overheid, wil mensen bewust maken van de effecten van invasieve soorten op onze biodiversiteit en samenleving.
We willen de mensen op verschillende manieren betrekken bij dit project o.a. door het organiseren van transcribathons of transcriptie-evenementen.
Wat is nu een transcribathon of transcriptie-evenement? Wanneer het woord transcribathon wordt opgedeeld herken je delen van de woorden transcribere en marathon. Transcribere is afkomstig van het Latijn en betekent “overschrijven - kopiëren” en marathon is Grieks en slaat op het feit dat het om een langere periode gaat.
Op deze transcriptie-evenementen kunnen burgers samen met personeel (wetenschappers en technici) van het herbarium in de Plantentuin herbariumlabels van invasieve plantensoorten invoeren op het crowdsourcingsplatform www.DoeDat.be. Tegelijkertijd een mooie gelegenheid om de onderzoekers en elkaar beter te leren kennen.
De gegevens die iedereen tijdens deze transcribathons invoert, worden later online gezet op het virtueel herbarium van Plantentuin Meise www.botanicalcollections.be. Dan kan iedereen ter wereld deze gegevens consulteren en gebruiken.
Het eerstvolgende transcriptie-evenement gaat door op zondag 14 april 2019 van 13u tot 17u in het kasteel van Bouchout in Plantentuin Meise. We zullen die dag samenwerken aan een project over invasieve lentebloeiers. Iedereen welkom!!
|
|
|
- Revisie van het geslacht Psychotria (Rubiaceae) in West- en Centraal-Afrika
Een belangrijke bijdrage aan de studie van de Afrikaanse flora werd onlangs gepubliceerd door Plantentuin Meise. Het betreft de West- en Centraal-Afrikaanse soorten van Psychotria, een van de meest diverse plantengeslachten dat honderden soorten telt in de tropische gebieden van de wereld. Psychotria behoort, net als koffie, tot de familie Rubiaceae. De soorten variëren van kruipende kruiden tot middelgrote bomen, hoewel de grote meerderheid struiken zijn. Ze zijn vaak dominant in het kreupelhout van tropische regenwouden en ze zijn, omdat ze meestal gevoelig zijn voor habitatdegradatie, goede indicatoren voor de kwaliteit van wouden. Sommigen van hen vertonen opmerkelijke aanpassingen, zoals bacteriële bladsymbiose, het verzamelen van organisch materiaal of flagelliflory.
De auteur van de studie, Olivier Lachenaud, onderzoeker in de Plantentuin, bestudeert al 14 jaar Psychotria-soorten, zowel in Europese herbaria als in het veld in Centraal-Afrika. Zijn werk, dat verscheen in Opera Botanica Belgica 17 (2 delen) is de eerste regionale behandeling van dit plantengeslacht sinds de jaren 1960. Het is een synthese van de huidige kennis over de taxonomie, morfologie, ecologie, verspreiding, lokale namen en gebruiken van de soorten. In totaal werden 240 Psychotria-soorten geregistreerd in West- en Centraal-Afrika, waarvan maar liefst 85 nieuw zijn voor de wetenschap. Alle soorten worden beschreven en geïllustreerd met pentekeningen en de meeste ook met kleurenfoto's en verspreidingskaarten. Dit werk zal van grote hulp zijn voor plantkundigen die in de regio werkzaam zijn en zal hopelijk de interesse in de studie en het behoud van deze planten stimuleren, waarover nog veel valt te ontdekken.
|
|
|
|
|
|
|
|
- Expo: Het Porselein-Herbarium (20.10.18 – 19.05.19)
- Expo: Verliefd op de natuur – planten als gids (01.01.19 – 31.12.19)
- Magnoliaparcours (21.03.19 - 30.04.19)
- Lentebloeiers op een zondag (07.04.19)
- Lente met Koning Amaryllo (01.03.19 – 02.06.19)
- Lente Floridylle (06.04.19 – 22.04.19)
- Historisch Parcours (01.05.19 – 20.06.19)
- De kleuren van mei op een zondag (05.05.19)
- Plantentuinjogging (12.05.19)
- Zomer met Koning Amaryllo (08.06.19 – 08.10.19)
- Bestuivers op een zondag (02.06.19)
- Parcours Planten op je bord (21.06.19 - 31.08.19)
> Al onze evenementen
|
|
|
|
|
Paarbladig goudveil (Chrysosplenium oppositifolium) is een inheemse, kleine plant uit de Steenbreekfamilie (Saxifragaceae).
Tijdens de opvallende bloei in april en mei geeft het plantje de bosbodem een goudgele uitstraling, vandaar de naam goudveil. De liggende stengels vormen groene matten en daarop stralen de minuscule bloempjes met helgele meeldraden, goudgele kelkbladen en omliggende schutbladen. In de zomer verdwijnt de goudglans en gaat het plantje op in de rest van de vegetatie.
Op de vierkantige bloeistengels staan de niervormig gekartelde blaadjes paarsgewijs tegenover elkaar, vandaar de Latijnse naam oppositifolium. Veil is een oude naam voor klimop: de vorm van het blad lijkt een beetje op klimop.
Het tere plantje heeft een ononderbroken toevoer van fris, zuurstofrijk water nodig. Het is dan ook een indicator voor zuiver grondwater en is terug te vinden in natte loofbossen, bronbossen en op beschaduwde beekoevers. Het staat op de Belgische Rode lijst van planten vermeld als zeldzaam tot zeer zeldzaam.
Paarbladig goudveil is een regenballist (of spettervrucht) en heeft een bijzondere manier om zijn zaden te verspreiden: de rijpe vruchten vormen een open schoteltje voor de zaden en een invallende regendruppel slingert de zaden weg van de moederplant.
Er komt in ons land een tweede soort voor, nl. verspreidbladig goudveil (Chrysosplenium alternifolium), die zeldzamer is en in dezelfde omgeving groeit.
In het voorjaar bloeit dit fraaie plantje in Wild Meise, voorbij de bijenkasten aan de houten brug.
|
|
|
|
|
De Tuinwinkel stelt het nieuwe gamma voor van Callas Confituur; bereid met fruit en ingrediënten van de beste kwaliteit. Door de speciale smaakcreaties slaagt Callas Confiture erin om een dagdagelijks product boven het alledaagse te verheffen en originele, luxueuze of verrassende smaken en samenstellingen te creëren zoals banaan- chocolade, vijgen met amandelen en honing, aardbei-rozenblaadjes, bosbessen-limoen, ... of de klassiekers framboos, bosvruchten, abrikoos of kriek.
Prijs : € 5 à 6
Te koop in de Tuinwinkel
|
|
|
Op zoek naar een origineel cadeau? Waarom geen zaadbom gemaakt van een explosieve mix van turfvrije compost, kokosvezels en bloemzaden verwerkt in een omhulsel van Paperfoam. Zaadbommen worden ook gebruikt voor guerilla gardening. Het opfleuren van braakliggende terreinen in stedelijke en saaie gebieden. Met deze positieve bommetjes help je mee aan het creëren van een bloemenzee daar waar jij wilt. SHAKE IT - SOAK IT - THROW IT - GROW IT
Prijs: € 4.95
Te koop in de Tuinwinkel
|
|
|
|
|
Uitgever
Plantentuin Meise
Musa komt tot stand binnen de Afdeling Museologie en Educatie:
Voor dit nummer werden teksten aangeleverd door Sofie De Smedt, Koen Es, Franck Hidvégi, Olivier Lachenaud, Min Pauwels, Peter Roels, Manon Van Hoye.
Eindredacteur
Koen Es
Foto's
Plantentuin Meise.
Wilt u Musa ook ontvangen, klik hier.
|
|
|
|
|