Plantentuin Meise
Nieuwelaan 38
1860 Meise – België

T +32 2 260 09 20
info@plantentuinmeise.be
www.plantentuinmeise.be
 

Persbericht

 
Opening Nieuwe Eilandtuin Plantentuin Meise
“een bijzondere wandeling over het water”

 

Meise, 21 september 2022. Vandaag huldigde minister Brouns de nieuwe Eilandtuin van Plantentuin Meise in. De nieuwe tuin wordt gevormd door een groep eilanden met diverse orientaties en niveaus en creëert een waaier aan waterbiotopen, die enkel te bezoeken zijn via een 400 meter lange, meanderende wandeling over het water. De tuin biedt ook een geschikte infrastructuur voor de uitbreiding van een wetenschappelijke collectie water- en moerasplanten. De bezoekers krijgen er een attractie van formaat bij, want het ontwerp van kunstenaars-architecten Gijs Van Vaerenbergh en landschapsarchitect Atelier Arne Deruyter tilt de tuinbeleving naar een hoger niveau.
 

Ontwerp & creatie

In het hart van Plantentuin Meise, een voormalig kasteeldomein, ligt midden in de vijver van het Kasteel van Boechout een klein eiland. Een ideale plek om een nieuwe botanische collectie op te huisvesten met diverse water, oever en moerasplanten en bomen van over de hele wereld. Het winnende wedstrijdontwerp van Gijs Van Vaerenbergh architecten ism Atelier Arne Deruyter, stelde voor het project te realiseren in twee conceptuele stappen:
Om de water- en moerastuin toegankelijk te maken en de oversteek vanaf de oever mogelijk te maken, werd eerst een 400 meter lang, meanderend, betonnen platform gestort doorheen het eiland. Door direct te storten op het bestaande eiland (en op dieper liggende paalfunderingen) werd op een eenvoudige ‘in situ’ manier één grote structuur gemaakt die de hele watertuin doorkruist. Het bestaande eiland diende als ‘bekisting’ voor dit pad.
Het afgraven en ophogen op diverse plaatsen, bracht daarna het water binnen in het oorspronkelijk eiland. Het eiland veranderde zo naar een archipel van diverse eilanden, met een ‘microtopografie’ van niveaus vlak onder en boven het watervlak, waardoor een breed spectrum van diverse water- en moerasbiotopen ontstonden: een mangrove, een varenmos, een Elzenbroekbos, een Japanse watertuin, een binnenpoel ...
Tegelijkertijd kwam door het afgraven de betonnen constructie los van de grond, en veranderde het in een 400m lange, meanderende wandeling ‘boven' de verschillende watertuinen.
 
Opening

Vlaams minister van werk, economie, innovatie en landbouw, Jo Brouns benadrukte bij de feestelijke opening het wetenschappelijk belang van een levende collectie water- en moerasplanten: “Plantentuin Meise koestert de ambitie om met een levende collectie water- en moerasplanten substantieel bij te dragen aan het behoud van plantensoorten voor de toekomst. Het ontwikkelen en beheren van een levende collectie water- en moerasplanten stelt heel specifieke horticulturele en logistieke eisen wegens de ecologische en kweektechnische vereisten. De nieuwe Eilandtuin van Plantentuin Meise biedt met de omringende waterlichamen en de zonnige ligging, de ideale startsituatie om een aantrekkelijke en duurzame water- en moerastuin te ontwikkelen, die plaats biedt aan een rijke collectie planten.”

Ook Peter De Wilde, administrateur-generaal van Toerisme Vlaanderen was aanwezig op de opening van deze bijzondere tuin. Hij sprak in naam van Vlaams minister van justitie en handhaving, omgeving, energie en toerisme, Zuhal Demir. De tuin is immers het sluitstuk van het investeringsprogramma van Toerisme Vlaanderen ‘Plantentuin Meise 2.0’. Zuhal Demir: “Ik ben opgetogen met deze nieuwe realisatie. Het is een extra troef voor de Plantentuin. De Eilandtuin toont wat de Plantentuin als toeristische attractie wil uitstralen: vernieuwende, belevende  architectuur van hoog niveau, integraal toegankelijk en toch speels waardoor het een beleving wordt voor elke Plantentuinbezoeker. De Plantentuin zit als toeristische bestemming in de lift. In 2021 kwamen er maar liefst 227 689 bezoekers over de vloer, een record. Op 10 jaar tijd is het aantal bezoekers dus meer dan verdubbeld en daarmee zit de Plantentuin op schema om tegen 2025 250000 bezoekers op jaarbasis aan te trekken.”
 

De Eilandtuin is een onderdeel van het thema historische tuinen. Het romantische concept van een eiland (afzondering, exotisme, ruwheid, ...) heeft bij de architecten Gijs Van Vaerenbergh en Atelier Arne Deruyter geleid tot de creatie van een gesloten moerastuin, waar je ‘binnen’ moet stappen. Eens het eiland volgroeid zal zijn, wisselt de dichte, volle begroeiing af met buitenkamers en open plekken, mysterieuze ruimtes waar je even weg bent van de open structuur en zichtassen van de Plantentuin.
 
Het eiland is fysiek geïsoleerd van de rest van de Plantentuin, terwijl het tegelijk van op diverse plaatsen rond de vijver zichtbaar is. Het is dus een geïsoleerde entiteit en tegelijk een landmark binnen het domein. Vanaf de oevers heb je geen volledig overzicht op wat zich op het eiland afspeelt, wat de bezoekers uitnodigt om op ontdekking te gaan.
 
Enkele cijfers
 
◦ Er werden reeds een aantal  iconische soorten zoals watercipres (Metasequoia glyptostroboides), moerascipres (Taxodium distichum) en slangenden (Araucaria araucana) aangeplant die vorm geven aan de tuin; volgend plantseizoen volgt nog de aanplant van meer bomen en struiken, kruidachtige soorten water- en moerasplanten, een lijst van maar liefst meer dan 400 soorten.
◦ De zwevende wandelbrug is 430 m lang en rust op 142 stalen palen.
◦ De Eilandtuin heeft een oppervlakte van 4435 m2 en een oeverlengte van 736 m.
◦ De werken startten in juni 2021 en liepen af in mei 2022.
◦ De totale kostprijs van de Eilandtuin bedraagt 1 200 000 euro.
 
Over Gijs Van Vaerenbergh

 
Gijs Van Vaerenbergh is het samenwerkingsverband van Pieterjan Gijs en Arnout Van Vaerenbergh. Naast hun praktijk als architecten ontwerpen zij sinds 2007 ruimtelijke interventies en sculpturale ingrepen voor de publieke ruimte. Deze ‘in situ’ werken bevinden zich steeds op het snijvlak van beeldende kunst,architectuur en landschap, waarbij een conceptuele benadering raakt aan een monumentale beeldtaal. De relatie met de eigenheid en geschiedenis van een locatie speelt een belangrijke rol voor een verwevenheid aan referenties. Gijs Van Vaerenbergh herinterpreteert en transformeert ruimte. Hun werk creëert een dubbelzinnige lezing die speelt met de verwachtingen van de kijker.
 
Eerder werk omvat onder andere The Upside Dome (Leuven, 2010), Reading Between the Lines (Borgloon, 2011), Framework (Leuven, 2012), Bridge (Brussel, 2014), Labyrinth (Genk, 2015), Arcade (Kruibeke, 2017), Six Vaults(Hooglede, 2017), A Giant Sculpture (Kasterlee, 2018), Study for a Windmill (Dilbeek, 2019), Grotto (Brussel, 2019), Halo (Borgloon, 2020), Colonnade (Brugge, 2021) en Tabernacle (Watou, 2021), …  In 2016 was hun project Bridge deel van de groepstentoonstelling in het Belgisch paviljoen op de Architectuur Biënnale van Venetië. In 2018 werd hun werk bekroond met de Vlaamse Cultuurprijs (Ultima) en ze zijn laureaten van de ‘Staalbouwwedstrijd 2020’ met het project A Giant Sculpture.
 
Over Plantentuin Meise
 
Plantentuin Meise is een internationaal centrum voor plantkunde en een geliefkoosde toeristische bestemming. De geschiedenis van de botanische tuin gaat terug tot 1797, daarmee viert de Plantentuin dit jaar zijn 225e verjaardag. De Plantentuin beheert één van de grootste collecties levende planten van Europa. Die zijn niet alleen een aantrekkingspool voor bezoekers uit alle windstreken, maar vormen ook een wetenschappelijk en horticultureel instrument van wereldformaat. Wetenschappers bestuderen de wereldwijde diversiteit van planten, paddenstoelen en wieren, van Antarctica tot de regenwouden van Congo.

Persinfo
Koen Es: koen.es@plantentuinmeise.be
Manon van Hoye: manon.vanhoye@plantentuinmeise.be
Copyright © 2022 Meise Botanic Garden, All rights reserved
You are receiving this email because you are in the press contact list of Meise Botanic Garden

Our mailing address is:
Meise Botanic Garden
Nieuwelaan 38
1860 Meise
Belgium

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list

*|IF:REWARDS|* *|HTML:REWARDS|* *|END:IF|*
Facebook
Twitter
Website
Email