Planten om te eten
Een dag vol eetgeheimen over planten
Mensen hebben planten nodig. We gebruiken ze voor allerlei doeleinden, niet in het minst om te eten. Planten geven kleur en smaak ons eten. Dit arrangement focust op een van de aangenaamste bezigheden van de mens: eten, en de rol van planten daarin. Een lekkere lunch mag hier niet ontbreken. Voor het middagprogramma heb je de keuze uit vier boeiende locaties, stuk voor stuk met een nauwe band met eten en drinken.
Het programma:
- 9.45: aankomst in de Plantentuin, ingang Keizerin Charlotte, waar een enthousiaste gids de groep opwacht
- 10.00: Onze gids wandelt met je groep via de Middeleeuwse Tuin, de Geuren en Kleurentuin naar de Culinaire tuin. Zo kom je alles te weten over onze eetgewoonten, van lang geleden tot nu, en over onze BelgsicheVlaamse eetcultuur. We sluiten af met een aangepast aperitiefje op het terras, waarna we de Oranjerie binnenwandelen.
- 11.30: Lunch in de Oranjerie
Twee opties: een lekkere maaltijdsalade of warme maaltijd. - 13.00: De groep neemt het treintje naar het Plantenpaleis. We komen voorbij onze bijen, hun honing kan je kopen in de Tuinwinkel
- 13.20: bezoek aan het Plantenpaleis. Meet & greet met de bananenplant en de kokospalm. De gids vertelt je hoe wij planten voor onze kar hebben weten te spannen, of was het omgekeerd?
- 14.00: wandeling naar uitgang (15min) en vrij bezoek aan Tuinwinkel
- 14.30: vertrek naar namiddaglocatie - eigen vervoer
- 15.00-17.00: bezoek namiddaglocatie naar keuze, met locale gids
- Brouwerij Palm
- Hof ter Vrijlegem
- Wijndomein de Kluizen
- Wijngaard André Dierickx
Keuze gemaakt? De kost van de lunch is inbegrepen in het tarief. Reservatie-info en tarieven vind je hier.
Meer info over de namiddaglocatie:
Met zijn koperkleurige Palm en zijn gouden Cornet is Steenhuffel een pleisterplaats voor bierliefhebbers. In brouwerij Palm en micro-brouwerij De Hoorn ontdek je hoe het samenspel van water, gerst, hop, kruiden, gist en zelfs eikenhout tekent voor een verrassend stukje bierbeleving. Uiteraard wordt er geproefd, maar je leert er ook hoe de introductie van hop en verschillende gistingswijzen de Belgische brouwcultuur hebben gecreëerd.
Tijdens een anderhalf uur durende tocht ontdek je hoe fascinerend bier kan zijn. We combineren het brouwerijbezoek met een bezoek aan Stoeterij Diepensteyn, de thuishaven van het Brabants Trekpaard.
Bij Hof Ter Vrijlegem in Mollem draait alles om koolzaad. De koolzaadolie van Ann en Peter is een lekkernij in de keuken, ideaal voor koude en warme bereidingen. De olie wordt gewonnen uit zorgvuldig gesorteerd zaad van eigen teelt en volgens een eigen ontwikkeld procedé, wat de nootachtige smaak extra accentueert. Ook het bottelen gebeurt ter plekke.
Bij een kopje koffie/thee en huisgemaakte cake krijgt de groep een toelichting over de teelt, het proces en de toepassingen. Daarna volgt een rondleiding op de boerderij met demonstratie en proevertjes.
In Domein de Kluizen in Affligem staan rijen wijnstokken te rijpen in de zon. Hier wordt wijn gemaakt: wit, rood, rosé en mousserende wijn. De druivenrassen zijn soorten die in ons klimaat tot volle rijpheid komen en dus hun volwaardig aroma ontwikkelen. De absolute specialiteit van Herman Troch is de wijn Optima Nobelzoet, een zoete, witte wijn die tot stand komt zoals een Sauterne-wijn. ‘Met hulp van de schimmel Botrytis drogen de druiven en dat zorgt voor de unieke smaak. Ik ben de enige wijnboer in het land dat dit toepast.’
De groep bezoekt de wijngaard, mét deskundige uitleg, gevolgd door een bezoek aan de wijnmakerij met degustatie van 4 verschillende wijnen. De verplaatsing naar de wijnmakerij (5km) is met eigen vervoer.
Niet mogelijk op woensdag, max. van 30 deelnemers
In Opwijk bevindt zich de wijngaard van André Dierickx. De eerste wijnstokken plantte hij aan in 2009. In 2014 bottelde hij de eerste flessen witte wijn, een krachtige, fruitige Johanniter, erkend door de Erkenningscommissie Vlaanderen als Vlaamse Landwijn. Sinds 2020 presenteert André Dierickx naast de Johanniter ook een zachte, aromatische Pinot Gris en een rode wijn van de Cabernet Dorsa druif.
Het bezoek start in de wijngaard, met deskundige uitleg, gevolgd door een bezoek aan de vinificatieruimte waar de wijn gemaakt wordt. Om af te sluiten: proeverij van 3 wijnen in de winkel. Afstanden ca 1 km, te voet of met eigen vervoer.
Max. van 20 deelnemers