Persbericht

Enabel en Plantentuin Meise werken samen
aan duurzame voedselsystemen

vlnr: Steven Dessein (administrateur-generaal Plantentuin Meise) , Jean Van Wetter (CEO Enabel)

Op maandag 2 september 2024 ondertekenden Steven Dessein, administrateur-generaal van Plantentuin Meise en Jean Van Wetter, CEO van Enabel, het Belgisch ontwikkelingsagentschap, een samenwerkingsakkoord met als doel knowhow en expertise uit te wisselen.

Jean Van Wetter: “Enabel is bijzonder verheugd om met de Plantentuin samen te werken. De technische expertise van de Plantentuin op het gebied van biodiversiteit en plantkunde behoort tot de wereldtop. Meise heeft ook langlopende partnerschappen met internationale onderzoekscentra en met universiteiten in onder meer DR Congo en Burundi. Voor de samenwerkingsprojecten die Enabel uitvoert om duurzame voedselsystemen tot stand te brengen, zijn die netwerken en de kennis erg nuttig.”

Steven Dessein: "Dit samenwerkingsakkoord schetst het kader voor een waardevol partnerschap. Plantentuin Meise kan zo, dankzij de steun van Enabel, verschillende ontwikkelingsprojecten, vooral in Centraal-Afrika, realiseren. In de DR Congo, in de provincie Zuid-Kivu, staat een eerste concreet project in de steigers. Plantentuin Meise zal er in het kader van het Belgisch samenwerkingsprogramma met de DR Congo wilde champignonsoorten identificeren die in aanmerking komen voor productie en consumptie.

De plaatselijke bevolking zal de geïdentificeerde soorten lokaal telen en zo de bestaande voedselsystemen kunnen aanvullen. Hiervoor zal ook worden samengewerkt met de universiteit van Bukavu, dat de oprichting van een lokaal expertise- en opleidingscentrum mee zal begeleiden.”

Dit onderzoeks- en ontwikkelingswerk zal ook tot stand komen in synergie met Agri-Sud-Kivu, een project dat Enabel sinds 2023 in de regio verwezenlijk. Het heeft tot doel de voedselonzekerheid te bestrijden en de levensomstandigheden en inkomens te verbeteren door middel van duurzame landbouw.

Enabel en de Plantentuin zullen in de toekomst nog andere concrete samenwerkingsprojecten opzetten, op het vlak van agrobosbouw, herbebossing, commercialiseerbare plantensoorten, behoud van de biodiversiteit enz.

Enabel heeft al meer dan 60 partnerschappen afgesloten met Belgische en gewestelijke overheidsdiensten, onderzoekscentra en universiteiten. De samenwerking met de Plantentuin is een waardevolle aanvulling op onze pool van expertise,” zegt CEO van Enabel, Jean Van Wetter.  

Over Enabel

Enabel is het Belgisch ontwikkelingsagentschap. Zij bouwen aan een duurzame wereld waar alle mensen in een rechtsstaat leven en de vrijheid hebben om zich ten volle te ontplooien.

Samen met hun partners reiken ze ideeën aan om dringende mondiale uitdagingen – klimaatverandering, sociale en economische ongelijkheid, verstedelijking, vrede en veiligheid, menselijke mobiliteit – aan te pakken en om wereldburgerschap te bevorderen.


Ze hebben meer dan 20 jaar ervaring in uiteenlopende gebieden, van onderwijs en gezondheidszorg tot landbouw, milieubescherming, digitalisering, werkgelegenheid en governance. De expertise van Enabel is wereldwijd gegeerd – door de Belgische overheid, de instellingen van de Europese Unie, de regeringen van andere landen en de privésector. Ze werken samen met organisaties uit het maatschappelijk middenveld, onderzoeksinstellingen en bedrijven, en stimuleren een vruchtbare interactie tussen ontwikkelingsbeleid en andere gebieden.

Enabel heeft 2000 medewerkers. Het agentschap beheert meer dan 200 projecten in een twintigtal landen, in Europa, Afrika en het Midden-Oosten.

Over Plantentuin Meise

Al eeuwenlang verzamelen, verzorgen en bestuderen ze planten. Waar Plantentuin Meise vandaag staat, is het resultaat van de passie en inspanningen van vele generaties tuiniers, wetenschappers, collectiebeheerders, technische en ondersteunende staf én een groot aantal vrijwilligers. Samen delen ze een belangrijke missie: het behoud van onze plantenwereld voor toekomstige generaties.

Botanische tuinen vormen een belangrijke schakel in het behoud van de biodiversiteit. Hun wetenschappers bestuderen uitgebreide collecties planten, wieren en paddenstoelen om de soortenrijkdom in kaart te brengen. Alles start met een correcte identificatie. Plantentuin Meise is toonaangevend bij het onderzoek naar wilde soorten koffie, bananen, bonen en eetbare paddestoelen. Deze soorten bezitten nog eigenschappen die bij onze cultuurgewassen verloren gingen, wat van belang kan zijn voor de voedselzekerheid van toekomstige generaties. Soorten zijn ook de bouwstenen van ecosystemen. Als teveel soorten verdwijnen, komt een ecosysteem in gevaar. In de Plantentuin onderzoeken ze hoe ecosystemen functioneren en hoe ze ze kunnen beschermen. Goed werkende ecosystemen kunnen de effecten van klimaatverandering verzachten.

De levende collecties van Plantentuin Meise omvatten meer dan 8.000 verschillende plantensoorten in open lucht en meer dan 12.000 soorten uit (sub)tropische gebieden in hunserres, waaronder heel wat bedreigde soorten. De zadenbank bewaart, voor een verre toekomst, zaden van een duizendtal wilde plantensoorten. Het Herbarium herbergt bijna 4 miljoen specimens, waaronder het grootste rozenherbarium ter wereld en belangrijke historische collecties uit Europa, Brazilië en Centraal-Afrika. Meer dan 3 miljoen specimens zijn gedigitaliseerd, waardoor ze makkelijk geraadpleegd kunnen worden. De bibliotheek en de archieven van Plantentuin Meise zijn toonaangevend in Europa, met meer dan 200.000 werken van de 15de eeuw tot vandaag.