De reuzenaronskelk

Wil je als eerste op de hoogte zijn als de bloei van een volgende reuzenaronskelk begint? Schrijf je snel in via deze link en ontvang een mail zodra het spektakel begint. 

Nieuwe bloei 

De bloei van de reuzenaronskelk is een zeldzaam geur - en kleurspektakel dat slechts 48 tot 72 uur duurt . Deze uitzonderlijke gebeurtenis is ook een gelegenheid om mensen bewust te maken van de bedreigingen voor deze opmerkelijke soort en om de aandacht te vestigen op de actie die wij ondernemen - en die jij kunt steunen - om ze te behouden!

10 voetbalvelden per minuut!

De reuzenaronskelk (Amorphophallus titanum), ook wel bekend als de lijken - of penisplant, is enkel in het wild te vinden in Sumatra, waar hij groeit in het tropische regenwoud. Hij bloeit tussen oktober en maart, tijdens het regenseizoen. De plant wordt beschouwd als de grootste 'bloem' ter wereld, met een bloeiwijze die meer dan 3 meter hoog kan zijn.

 Meer informatie over de reuzenaronskelk

Helaas verdwijnt het tropisch regenwoud steeds sneller en sneller.... In 2023 verdween er op aarde 3,7 miljoen hectare primair tropisch regenwoud, wat gelijk staat aan 10 voetbalvelden per minuut. De reuzenaronskelk is een van de planten die hierdoor met uitsterven in het wild wordt bedreigd; grote delen van zijn boshabitat worden gekapt voor hout en om plaats te maken voor palmolieplantages. Botanische tuinen, waaronder Plantentuin Meise, spelen daarom een cruciale rol in het behoud van deze bedreigde plant.

Vakmansschap

Plantentuin Meise zag in 2008 zijn eerste reuzenaronskelk bloeien, die in slechts een paar dagen meer dan 8.000 bezoekers trok. Sindsdien kwamen er achttien reuzenaronskelken in bloei, die telkens grote aantallen bezoekers trokken.

Een reuzenaronskelk in bloei krijgen, blijft een zeldzaamheid. Dankzij het vakmanschap van onze tuiniers, die onze reuzenaronskelken vertroetelen en met de juiste zorg omringen, bezitten we ondertussen al vijf gezonde volwassen exemplaren in de collectie. Hiervan komen er elk jaar één of meerdere afwisselend in bloei, wat geen evidentie is. Enkel met de juiste temperatuur, luchtvochtigheid en voeding kom je tot dit mooie resultaat. 

Naast onze volwassen exemplaren, kregen we er in 2017 een aantal ‘baby’tjes’ bij. In 2017 bloeiden twee exemplaren bijna tegelijkertijd. We konden een bestuivingsexperiment uitvoeren met stuifmeel van een van de twee aronskelken en stuifmeel van een exemplaar uit de Plantentuin van Gent. Hierdoor breidden we onze collectie uit met een vijftigtal nakomelingen.

 Bekijk de bestuivingsvideo   

Bestuiving 

In 2024 hebben we het wetenschappelijke bestuivingsexperiment herhaald. Eind mei bloeide een van onze exemplaren waar we stuifmeel afnamen. Hiermee hebben we het exemplaar dat begin juli bloeide, bestoven. De vruchten en zaden die voortkomen uit deze bestuivingen helpen de genetische diversiteit van de individuen in de collectie te bevorderen. We wisselen deze ook uit met andere botanische tuinen die, net als Plantentuin Meise, onderzoeks- en beschermingsprogramma's voor de soort ontwikkelen.

Zo gaven we al in totaal al meer dan veertig planten aan elf botanische tuinen in Europa. Onze tuinier Stijn gaat meestal ook zelf ter plaatse om een opleiding te geven over het kweken en verzorgen van de reuzenaronskelk. Een leuk weetje: een van de zaailingen van 2017 bloeide vorig jaar voor de eerste keer in de botanische tuin van Nancy.  Op deze manier helpt het netwerk van botanische tuinen om deze en andere plantensoorten in leven te houden en hun voor uitsterven te behoeden. 

In Meise kunnen we, dankzij de onlangs in gebruik genomen Groene Ark, geavanceerd onderzoek doen naar en beschermingsprogramma's uitvoeren voor bedreigde soorten zoals de reuzenaronskelk.

Help ons de reuzenaronskelk te redden!

Help ons om ons wetenschappelijk onderzoek voort te zetten, dat van vitaal belang is om wereldwijde uitdagingen zoals de biodiversiteitscrisis, klimaatverandering en voedselzekerheid aan te gaan. Jouw steun is cruciaal! Hartelijk dank voor je donatie*.

 Ik doneer graag

* Donaties van €40 of meer zijn aftrekbaar van de belasting.