[Science News] - EarthCape, een nieuw databasesysteem voor de collecties

vr 11 okt.

Op 23 en 24 september organiseerde Plantentuin Meise een tweedaagse bijeenkomst voor EarthCape-gebruikers, waaronder Royal Botanic Gardens Kew, Universiteit Gent en Musée National d’Histoire Naturelle Luxembourg.

EarthCape is het nieuwe collectiebeheersysteem dat het verouderde BG-BASE zal vervangen voor het beheer van al onze collectiedata. Ons team is momenteel volop bezig met de migratie van het herbarium, waarna ook de levende collectie, de zadenbank en het moleculair labo zullen volgen. Door alle collectiedata in één systeem onder te brengen, kunnen we onze werkprocessen op elkaar afstemmen en nieuwe mogelijkheden ontsluiten.

Deze eerste EarthCape-bijeenkomst bood een waardevolle kans om kennis en ervaringen uit te wisselen en om samen met de softwareontwikkelaar nieuwe functionaliteiten te bespreken. De uitdagingen die komen kijken bij het overzetten van de data werden uitgebreid behandeld, waarbij onderwerpen zoals het verzamelen van gebruikersvereisten, het testen van migratiescripts, het configureren van de gebruikersinterface en het opleiden van de eindgebruikers aan bod kwamen. Daarnaast werden ideeën uitgewisseld over actuele ontwikkelingen, zoals de integratie van de internationale taxonomische standaardgegevenss en de ontwikkeling van een mobiele app. Naast de technische sessies genoten de deelnemers van een inspirerende rondleiding door de Groene Ark, de tuin en het herbarium, waar praktijkvoorbeelden van collectiebeheer werden besproken.

Door samen te werken als internationale gemeenschap bundelen we onze krachten om ons uiteindelijke doel te realiseren: een geïntegreerd systeem dat alle gebruikers optimaal ondersteunt in hun dagelijkse werkzaamheden.