Enabel en Plantentuin Meise werken samen aan duurzame voedselsystemen

di 3 sep.

Op maandag 2 september 2024 ondertekenden Steven Dessein, administrateur-generaal van Plantentuin Meise en Jean Van Wetter, CEO van Enabel, het Belgisch ontwikkelingsagentschap, een samenwerkingsakkoord met als doel knowhow en expertise uit te wisselen.

Dit samenwerkingsakkoord schetst het kader voor een waardevol partnerschap. Plantentuin Meise kan zo, dankzij de steun van Enabel, verschillende ontwikkelingsprojecten, vooral in Centraal-Afrika, realiseren. In de Democratische Republiek Congo, in de provincie Zuid-Kivu, staat een eerste concreet project in de steigers. Plantentuin Meise zal er in het kader van het Belgisch samenwerkingsprogramma met de DR Congo wilde champignonsoorten identificeren die in aanmerking komen voor productie en consumptie. De plaatselijke bevolking zal de geïdentificeerde soorten lokaal telen en zo de bestaande voedselsystemen kunnen aanvullen. Hiervoor zal ook worden samengewerkt met de universiteit van Bukavu, die de oprichting van een lokaal expertise- en opleidingscentrum mee zal begeleiden.

Dit onderzoeks- en ontwikkelingswerk zal ook tot stand komen in synergie met Agri-Sud-Kivu, een project dat Enabel sinds 2023 in de regio verwezenlijk. Het heeft tot doel de voedselonzekerheid te bestrijden en de levensomstandigheden en inkomens te verbeteren door middel van duurzame landbouw.

Enabel en de Plantentuin zullen in de toekomst nog andere concrete samenwerkingsprojecten opzetten, onder meer op het vlak van boslandbouw, herbebossing en eetbare plantensoorten, behoud van de biodiversiteit…