20ste bloei, een wereldrecord en nieuwe baby'tjes voor de reuzenarsonkelk
2024 gaat de boeken in als een topjaar voor de reuzenaronskelken (Amorphophallus titanum) in Plantentuin Meise. Op 22 mei konden we de eerste bloei van een reuzenaronskelk vieren. Het was een bijzonder symbolische gebeurtenis, want hij bloeide 'tip top' op de Internationale Dag van de Biodiversiteit! Hij werd 217 cm hoog. Bij deze gelegenheid verzamelden en bewaarden we stuifmeel van deze plant met het oog op een bestuivingsexperiment op een later tijdstip, zoals voor het eerst het geval was in 2017.
Enkele weken later, op 3 juli, kwam er opnieuw een bloei. En op 6 augustus nog een!
Maar daar houdt de “2024 vintage” niet op. Op 12 augustus van dit jaar vestigde de Plantentuin een wereldrecord met een nieuwe en laatste bloei voor dit jaar ,een reuzenaronskelk die... de hoogste ter wereld bleek te zijn: 322,50 cm! En met een uitzonderlijk gewicht van 112 kilo. Een deurwaarder heeft dit record nauwkeurig opgemeten en gecertificeerd. Het vorige wereldrecord stond in 2010 op naam van Louis Riccardiello in Gilford, in de Verenigde Staten, met een hoogte van 310 cm.
Het uiteindelijke bestuivingsexperiment gebeurde met het stuifmeel van de bloei van 6 juli en dat op onze olympische recordhouder. Deze aanpak bevordert niet alleen de genetische diversiteit van onze exemplaren, maar versterkt ook onze beschermingsprogramma's in samenwerking met andere botanische tuinen.
Na enkele weken wachten is het verdict binnen: het bestuivingsexperiment heeft inderdaad vruchten afgeworpen! Eind augustus konden we eindelijk prachtige, volgroeide rode bessen oogsten. Onze tuiniers zullen deze zaden met zorg uitplanten in onze Groene Ark. Uit deze ‘kampioen’ zaden zullen binnenkort nieuwe reuzenaronskelken baby'tjes geboren worden. Dankzij de onlangs in gebruik genomen Groene Ark kunnen we experimenten en wetenschappelijk onderzoek ontwikkelen om bedreigde soorten zoals de reuzenaronskelk te behouden.
Sinds de allereerste bloei van een reuzenaronskelk in 2008 in Plantentuin Meise bloeiden er 20 reuzenaronskelken, die telkens grote aantallen bezoekers trokken.
De bloei van een reuzenaronskelk blijft een zeldzame en uitzonderlijke gebeurtenis. Dankzij de expertise van onze tuiniers, die onze reuzenaronskelken verzorgen en vertroetelen, heeft onze tuin nu vijf gezonde volwassen exemplaren. Onder hen bloeien er elk jaar afwisselend één of meer.
De tropische wouden van Sumatra, waar deze soort van nature leeft, verdwijnen in een alarmerend tempo: het equivalent van 10 voetbalvelden per minuut! Dankzij de nieuwe hightech kassen van de Groene Ark kunnen we de ideale kweekomstandigheden creëren om geavanceerd onderzoek te doen en beschermingsprogramma's op te zetten voor bedreigde soorten zoals de Reuzenaronskelk.
Je kunt ons ook helpen om onze acties voort te zetten als antwoord op de biodiversiteitscrisis en de klimaatverandering. Jouw donatie zal echt een verschil maken voor ons onderzoeks- en beschermingswerk.
> Doneer: doneer-nu
> Lees meer over het leven van de reuzenaronskelk.