[Science news] - Monsieur Bernardin in de economische botanie-collecties van Plantentuin Meise
Het herbarium van Plantentuin Meise herbergt de bijzondere drogerijenverzameling van Bernardin, jozefiet in het internationaal befaamde Huis van Melle -nu College van Melle- van 1838 tot 1889. Bernardin doceerde er de cursussen handelswaren en natuurwetenschappen en richtte er verscheidene musea op om de praktijklessen aan te vullen. De musea en zijn publicaties werden zijn levenswerk en bezorgden hem wereldfaam.
Tot op heden zijn zowat 140 specimens opgespoord die hun oorsprong hebben in Bernardins commercieel museum; het betreft o.a. hout, medicinale en voedselplanten, vetten, gommen, harsen, looistoffen, vezels en papier.
Met het samenbrengen van deze specimens, archiefbrieven en publicaties is een stukje geschiedenis van 1854 tot 1888 gehertraceerd.
Bernardin onderhield al ten tijde van de Société Royale d’Horticulture en -later- de Rijksplantentuin in Brussel contacten met Édouard Bommer, Alfred Cogniaux en François Crépin. De wereldtentoonstellingen (Londen 1862, Wenen 1873, Parijs 1867 en 1878) boden hem de ultieme gelegenheid om onbekende producten uit verre oorden te ontdekken en te onderzoeken. Daarnaast was zijn internationaal netwerk van wetenschappers en oud-studenten van cruciaal belang.
Zijn unieke aantekeningen bij de specimens catapulteren ons terug in een tijd van exploraties, wetenschappelijk onderzoek en industriële ontwikkeling.
Bernardins specimens en publicaties zijn nu referenties om economische botanie in natuurhistorische verzamelingen op diverse vlakken (vernaculaire en wetenschapplijke namen, herkomstgebied, gebruik, kwaliteit, inhoudsstoffen) te documenteren.
Flinterdunne bast van “Betula bhojpattra”, in India gebruikt als schrijfpapier | Rijstvermicelli uit Cochinchina |
Houtstaal van de mahoniestruik (Mahonia aquifolium) met soortnaam op dwarsdoorsnede | Publicatie gesigneerd voor François Crépin |