[Science news] - Plantentuin Meise hefboom voor digitalisatieproject DiSSCo-Flanders

wo 13 jul.

De Europese onderzoeksinfrastructuur DiSSCo (Distributed System of Scientific Collections) is de grootste formele samenwerkingsovereenkomst tussen natuurhistorische collecties en botanische tuinen. Het doel is om een digitaal eengemaakte Europese collectie te hebben en de collecties te beheren volgens dezelfde principes. 
 
Plantentuin coördineert sinds januari 2021 de Vlaamse implementatie van dit project van bijna 4,8 miljoen euro  waarbij 14 Vlaamse en Federale instellingen betrokken zijn. De focus ligt op het verbeteren van de de internationale zichtbaarheid van Vlaamse collecties door de database waarin deze collecties zitten, voor te bereiden op de DiSSCo onderzoeksinfrastructuur. 


Reeds 10 partnerinstellingen lanceerden al verschillende digitaliseringsprojecten via het citizen science platform DoeDat. DoeDat is het platform dat de Plantentuin zelf ontwikkeld heeft, in eerste instantie als crowdsourcingplatform voor het transcriberen van de 4 miljoen herbariumvellen van hun eigen herbariumcollectie. Dankzij de Plantentuin kan dit platform nu ook breder worden toegepast binnen het DiSSCo-project.  


Maarten Trekels, projectcoördinator DiSSCo-Flanders, “Ondanks de diversiteit en complexiteit van de partnercollecties, is DoeDat de ideale hefboom om onze rijke natuurhistorische collecties digitaal beschikbaar te maken. “ Niet minder dan 1022 vrijwilligers  zorgden ervoor dat er al 476 000 objecten gedocumenteerd in de database terechtkwamen. 


Half juli lanceren zowel het AfricaMuseum (Koninklijk Museum voor Midden-Afrika) als VLIZ (Vlaams Instituut voor de Zee) twee nieuwe projecten op het  DiSSCo- en het DoeDat-platform. Het AfricaMuseum digitaliseert de registers van de vogelcollectie van het museum, met als doel de waardevolle informatie die hierin vervat is te ontsluiten. VLIZ bezit een aantal logboeken van een rondvaart van het Mercator zeilschip in 1935-1936. De Mercator zeilde langs de kusten van Afrika, waarbij nauwgezet genoteerd werd welke vissoorten ze zagen. 


Het werk van de vele vrijwilligers is goud waard in heel dit proces en zij zijn altijd welkom om hun steentje bij te dragen aan het groots digitalisatieproject van DiSSCo-Flanders. Zonder hun hulp zouden alle gegevens die op objecten, herbarium - en natuurhistorische specimens, registers, logboeken, … vermeld staan, nooit zo snel kunnen worden ingegeven in de database.