Activiteiten voor in de klas
Deze STE(A)M- en onderzoeksgerichte activiteiten met planten in de hoofdrol, kan je in de klas of in de buurt van je school doen.
Sommigen zijn een mogelijk onderwerp voor een geïntegreerde eindproef.
Planten zijn Einstein
Wist je dat planten krakken zijn in wiskunde en fysica?
Een aantal korte filmpjes vertellen je hoe planten principes van wiskunde en fysica ‘toepassen’ en zo architecten en ontwerpers inspireren. Alle besproken planten zijn terug te vinden in het Plantenpaleis.
Thema's:
Blad, licht en beweging
Aanpassing aan droogte en phyllotaxis
Modulaire opbouw: kracht door herhaling
Palmen, een unieke uitvinding
Reproductieve structuren
Aanpassing aan water
Wortels en stabiliteit
Groen in de klas?
Je leerlingen ontdekken wat (kamer)planten doen met de luchtkwaliteit in hun klas en waarom die luchtkwaliteit zo belangrijk is voor hun gezondheid en welzijn.
Fotosynthese, celademhaling bij mens en plant, C3- en CAM-fotosynthese worden op een onderzoekende en interdisciplinaire manier behandeld.
Onderzoekend leren – technologie – ICT – biologie – wiskunde – scheikunde.
Pakket uitgewerkt door Plantentuin Meise.
Papple, mapple, grango: hybridisatie bij fruit
Er komen steeds meer nieuwe fruitsoorten op de markt. Vaak wordt dit beweerd dat dit hybriden van gekende fruitsoorten. Maar klopt dat wel? Aan de hand van DNA-gegevens onderzoeken de leerlingen welke plantensoorten gekruist kunnen worden, en maken ze kennis met plantenclassificatie.
Onderzoekend leren – biologie – biotechnologie
Pakket uitgewerkt door Plantentuin Meise
Biomimecry, huidmondjes en gebouwen – een inspiratiebundel
Aan de hand van een interactieve presentatie ontdekken leerlingen en studenten hoe planten hun contact met de buitenwereld regelen via huidmondjes. Vervolgens worden ze uitgedaagd om de verschillende werkingsprincipes om te zetten naar ideeën voor regulatie van klimaat en luchtkwaliteit in gebouwen.
Biologie – technologie – engineering
Pakket uitgewerkt door Plantentuin Meise
Onderzoekend leren over de graden heen met kleine proefjes
Veertien experimenten voor één lesuur, voor de biologielessen in de tweede en derde graad. De volgende proeven hebben planten of schimmels in de hoofdrol en zijn ‘hands-on’ en onderzoekend: 'Groei van pleurococus op bomen', 'Invloed van zouten op de wortel van ontkiemende zaden', 'Invloed van licht op de grootte van bladeren', 'Experiment met het enzym polyfenoloxidase in bladeren van klimop'.
Onderzoekend leren - biologie
Pakket uitgewerkt door Peter Durnez.
Dit materiaal valt onder een Creative Commons CC BY-NC licentie
Ontwerp je plant chamber – een inspiratiebundel
Plantkunde biedt heel wat mogelijkheden om onderzoekend met leerlingen aan de slag te gaan.
Het wordt moeilijker wanneer je er ook Technology en Engineering bij wil betrekken. Het ontwerpen van een plant chamber daagt je leerlingen uit om hun kennis van technologie toe te passen. Het resultaat - de plant chamber - is een nuttig instrument voor heel wat proeven in de biologielessen.
Technologie – engineering - biologie
Pakket uitgewerkt door Plantentuin Meise